top of page

Noen ledere er alltid bedre!

Skulle du trenge hjelp innen reiseliv er det bare å ta kontakt

Hvorfor er alltid noen bedriftsledere bedre enn andre, også når det gjelder kommunikasjons strategi og ikke minst når det gjelder bruk av bilder. Ja dette gjelder uansett hvor bildene skal benyttes, enten det er på websider, sosiale medier og eller på trykk, - de er bare best!

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

                                            «Velkommen til møte, i dag skal vi snakke om bildebruk og implementering i vår strategi!»

 

Her vil jeg dele litt av min erfaring til deg som er:  styreleder, toppleder i noen større virksomhet, daglig leder i mellomstore og små bedrifter, markeds-/salgssjef, HR ansvarlig og selvfølgelig alle som jobber med kommunikasjon. (og alle andre ledere) Ikke undervurder bruken av bilder.

 

Om du ikke er en av de ledere som ikke passer inn i denne beskrivelsen, vær stolt! Om du dessverre må innse at du er litt slappe med «bildebruken», da bør du ta fem minutter og tenke gjennom mulighetene.

 

De som er opptatt av bildebruk starter ofte med hvordan bildene skal fortelle historien om virksomhetens mål, helt vanlige situasjons bilder, pressebilder og portretter av ansatte, osv.

 

Ett eksempel på mangel på bildestrategier er at det benyttes samme bilder fra år til år i nye årsrapporter. Det å benytte «ferske» bilder til årsrapporter, burde vel være like viktig som tallene i rapporten. Et annet område som ofte slurves med er bilder som benyttes på sosiale medier. Ikke glem at så lenge det kommuniseres sammen med bedriftens navn, vil alle bilder påvirke hvordan virksomheten oppfattes i markedet.  

 

La oss snakke litt om verdier.

Hva er din bedrifts strategi. Hva sier den om bruk av bilder for å bygge oppunder virksomhetens verdier?

Det er gøy å se virksomheter som er tydelige på nettopp å kommunisere bedriftens verdier. Så smart, sier jeg! Dette kan være alt fra enkelte bilder, veggdekor eller videopresentasjoner

 

Eller som en Tønsberg nye legevakt sa, vi ønsker å vise lokalforankring, omsorg og profesjonalitet, for å styrke våre viktigste verdier.

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

https://www.youtube.com/watch?v=SasGPbeb5ig

 

 

Det kan også være en entreprenør som jobber med rehabilitering av kontorer, i arbeidstiden som sier, vi skal alltid sørge for at kundene ikke «merker» at vi er der. Det skal alltid være rent å ryddig.  se video  (denne er noen år, men beskrev målet tydelig)

 

Uansett er det hyggelige når bedrifter er tydelige i sin kommunikasjonsstrategi, eller sier at nå skal vi skjerpe oss. Det mange ikke tenker på er når ansatte legger ut virksomhetsbilder uten nødvendig kvalitet, i beste mening, men ikke tenker på hva som er bedriftens strategi.

 

 

Husk! - ett bilde, - kan si mer enn tusen ord!

​

Kanskje de mest beviste, men konservative, på portretter er amerikanerne.

Hver gang jeg får henvendelse fra amerikanske multinasjonale selskaper, er sannsynligheten stor for at jeg også får en beskrivelse av hva bildene skal benyttes til og hvordan bildene skal tas. Altså hvordan lyssettingen skal settes og hvilke poseringer de ønsker osv. De gir alltid litt muligheter for å tilpasse bildene til lokale forhold og personlige utfordringer hos enkelte ansatte, men hele tiden innenfor deres strategi.

 

En annen ting som svært ofte også er med er hva medarbeidere og ledere skal ha på seg, for å styrke bedriftens helhetlige strategi! Dette skjer selv om det ikke er «dress kode» i hverdagen!

 

Om vi nå flytter oss til norske bedrifter og organisasjoner skjer dette svært sjelden. Hva som er riktig er ikke opp til meg å bestemme, men jeg gir alltid råd til mine kunder og tilbakemeldinger viser at de er svært takknemlige for disse rådene. Det som er hyggelig er at de ser at det lønner seg å fortsette å ha en bevist holdning til bilder og hvordan de skal benyttes. Mitt råd er enkelt, - tenk gjennom hva dere skulle ønske at bildene deres klarte å fortelle!

 

Hvorfor skal vi ha portrettbilder.

Hvorfor skal ha portrettbilder og hvem som skal være med. Hvordan ønsker du at bedriften skal presenteres ovenfor dine kunder og forbindelser, for det er jo de som skal se bildene i hovedsak, men du skal ikke undervurdere de ansattes mening i denne sammenhengen. Det er jo tross alt de som blir presentert.

 

Hvem skal ikke fotograferes og ...?

Spørsmålene som bør stilles er hvem skal fotograferes og hvem skal ikke. Når det er noen som ikke skal med, er det viktig med god intern kommunikasjon, slik at det ikke oppstår spørsmål om, - hvorfor skal ikke «vi» fotograferes. I bedrifter med tydelig strategi vet de ansatte hvem som skal ha portretter og hvorfor. Ofte er beslutninger at alle som har kundekontakt og leverandør skal ha portrett, noe som også er svært viktig.

 

Normalt skal alle bedrifter ha ett god, kanskje to portretter av hver ansatt, men når det gjelder ledere, anbefaler vi variasjon, slik at du har mer enn ett bilde å benytte. Dette kan enten være flere portrett eller situasjonsbilder. Alle som jobber ut mot media, altså pressebilder, trenger også en liten bildebank med bilder som passer til den enkelte situasjonen. Det øker troverdigheten på den aktuelle «fortellingen».  Lyssetting og bakgrunner med variasjon er også meget viktig, slik at ferskheten i bildene kommer fram.

 

Hvorfor vil ikke alle ta portrettbilder!

Ofte handler dette om selvbilde og ikke minst erfaringer fra barndom og ellers bilder de ikke liker selv. Mange sier at de ikke er «fotogene» og det er sikkert riktig, men alle, absolutt alle kan få et fint portrettbilde. Det er min erfaring etter å ha fotografert over 10.000 personer.

 

Det å ta gode portretter i løpet av noen minutter er ikke enkelt, hverken for den ansatte eller fotografen. Det som viktig å si er at det ikke skal være et «Instagram bilde» (til de unge), men et bilde for bedriften, slik at kundene og andre vet hvem dere dere er og ser ut!

 

Husk når du velger fotograf er det forskjell på hvilken erfaring fotografene har. Først skal jeg si at det er mange dyktige fotografer i Norge, men du skal bare finne dem. Det er jo slik at noen er svært teknisk gode, noen sier ikke så mye annet en hvor de skal stå. Min anbefaling er at de ansatte skal oppleve en hyggelig seanse, i tillegg til et flott portrett!

​

 

Kombiner portrett og situasjonsbilder!

 

Det er flere måter å gjøre portretteringen på.

Siden pris er viktig for mange, blir det ofte satt en begrensning i tid,

for eksempel fem minutter per ansatt. Det krever samme lyssetting

på alle bilder og samme bakgrunn.

 

Dette er fullt ut akseptabelt, men om virksomheten ønsker å skille seg ut,

kan det være nødvendig med 10-30 minutter pr medarbeider som trenger

mer enn ett bilde. Den ekstra tiden benyttes til å tilpasse fotograferingen

til ønsket/behovet som kanskje er ønske om tre til fire forskjellige

bakgrunner og eller situasjoner.

 

Jeg har ett eksempel på hjemmesiden fra et konsulentselskap som ønsket nettopp dette. Merk alle bildene er tatt i samme rom, men i tillegg også fått litt forskjellig etterbehandling. se bilde eksempler

 

 

Noen personlige erfaringer og tilbakemeldinger!

Siden dette er basert på mine erfaringer, har jeg et par tilbakemeldinger jeg synes det er hyggelig å presentere, som bevis på at alt er mulig.

 

Første mann ut hadde smilet sitt inne i hode. Han skulle smile og sa, «ja jeg smiler jo» når jeg for tredje gang ba han om å smile! For meg var dette en helt ny opplevelse. Jeg hadde aldri tenkt på at det å smile er en ting som hjernen skal foreta, men at den for noen bare tenker at «nå smiler jeg», men at det ikke synes på bildene. Det som da er fint, er jo at jeg har beviset. Den ansatte kommer bort til Mac´n min og ser på bildene jeg har tatt og ser jo at han ikke smiler.

 

Så hva gjør vi da? I løpet av noen år har jeg jo lært meg noen teknikker som virker, men denne var ny så her måtte jeg ha med meg personen for å få det til! Han fortalte at kona også klaget på at han ikke smilte på bilder. Vi ble enige om at vi sammen skulle overraske kona. Etter noen nye forsøk ble det en fulltreffer og han sa følgende når han gikk. Dette bildet gleder jeg meg til å vise til kona, hun kommer nok ikke til å tro sine egne øyne! Takk skal du ha.

 

Dette er en meget spesiell tilbakemelding som kom i to e-poster, før og etter fotografering i studio av kundens innleide datamann.

Før:

«Min datanerd gjennom mer enn 20 år er ute og ser seg om etter jobb, og ønsker i den forbindelse et fotografi av seg selv til CV’n som kan være egnet til å ikke skremme mulige arbeidsgivere fra å snakke nærmere med ham. Er det noe du kan hjelpe ham med, og i så fall til hvilken pris?»

Etter:

Takk Ingar - den avfotograferte er strålende fornøyd. Lurer på om jeg skal booke en time selv. Du kan jo tilsynelatende få en nedfallsfrukt til å ligne et skinnende eple.

 

Hva skal jeg si til dette, annet enn:
Takk for at jeg får lov til å ta noe så personlig som et portrett bilde!

​

Jeg håper dette var til litt nytte og skulle du ønsker en strategi prat om foto er det jo bare å ta kontakt.

 

  www.studiof2.no

Skjermbilde 2021-08-19 kl. 23.03.28.png
Skjermbilde 2021-08-19 kl. 22.23.35.png
Skjermbilde 2021-08-23 kl. 15.25.21.png
bottom of page